Projecten

Voor mijn afstudeerproject ben ik door verschillende instellingen benaderd om een dubbel-expositie te cureren op basis van een fotoboek wat ik eerder maakte. Uiteindelijk heb ik dit project ingezet als afstudeerstage. Ik heb me kunnen verdiepen in verschillende domeinen en ik fungeerde zelfstandig als projectleider, curator, kunstenaar en kunsteducator. 


Als projectleider stuurde ik vijf culturele instellingen in Tilburg aan, initieerde ik projecten en adviseerde ik deze instellingen. Ik werkte samen met het bkkc (Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur), Bibliotheek Midden- Brabant, Kunstbalie, het Regionaal Archief Tilburg en het Stadsmuseum Tilburg.

Tijdens mijn werkzaamheden als curator heb ik tevens een onderzoek gedaan naar de ontwikkelingen in de museumpraktijk, het curatorschap en de visies over museumeducatie. Dit resulteerde in het onderzoek "De transformatie van het museum".

Beeldverslag project 'Gevonden voorwerpen'

Veel kunstenaars laten zich inspireren door gevonden voorwerpen en oude foto’s en tijdschriften. Herinneringen aan vervlogen tijden, tekens van levens, fascinerend! Wat gebeurt er met een beeld als je dit in een andere context plaatst? Wat zegt een collectie over verzamelen? Wat bewaren we en wat gooien we weg? 


Tessa van Helden, studente aan Fontys DBKV, plaatste het werken in een bredere kunsthistorische context. Het resultaat is een duo-expositie op twee locaties met werken van kunstenaars Paul Bogaers, Chantal Rens, Tessa van Helden en Robin Gerris.


Bij bkkc wordt werk van de deelnemende kunstenaars getoond. De thematiek speelt in op de vragen omtrent collecties, context en het werken met bestaand beeldmateriaal.


Voor de expositie in de Bibliotheek Tilburg Centrum doken de kunstenaars in de collecties van Regionaal Archief Tilburg, Stadsmuseum Tilburg en de Bibliotheek Midden-Brabant. In de expositie in de bibliotheek vind je items en beelden terug uit deze collecties, die door de kunstenaars in een heel andere context zijn geplaatst. Paul Bogaers fungeert binnen deze tentoonstelling als gastcurator over de collectie van de bibliotheek.  Het project heeft een educatief programma voor het voortgezet onderwijs en voor studenten ABV van Fontys, verzorgd door Kunstbalie.